miercuri, februarie 25, 2009

Printre oi

La marginea lumii abstracte in care ne invartim ca o musca fara cap, am descoperit ca adevarul absolut si chintesenta existentei noastre efemere de romani in romania o reprezinta nepasarea. Nesimtirea, durerea in dos, durerea in fata, egocentrismul sau cum vreti sa-i spuneti sta la baza societatii noastre partial organizate(mai mult dezorganizate). Inconstient, in timp, de-a lungul secolelor lungi de privit oile rezemat in toiag, romanul a inceput sa-si dea seama ca nu trebuie sa-i pese. Nu ii pasa ca ploua afara, el isi pazea oile. Nu ii pasa ca in jurul lui se dadeau razboaie, el avea grija de curul lui basicat de cioban. Ca si identitate nationala, tara noastra s-a construit pe nepasarea in calea turcilor, rusilor, americanilor, etc. Rareori s-a ridicat cate un individ dornic sa-si puna pielea la bataie pentru binele tuturor, sa porneasca o revolutie, o rascoala ceva, ca pana la urma sa fie prins, batut si violat pe roata in vazul multimii. Romanul se gandeste la binele individual, pe care de multe ori il asteapta ca si pomana de la americani, rusi, nemti, sau cine o mai vrea sa devalizeze bogatiile tarii. Lucrurile nu s-au schimbat de-a lungul veacurilor, si exemplele la scara nationala din ziua de azi sunt peste tot in jurul nostru: de exemplu, nimanui nu-i pasa ce se intampla la tv, ce doctrina are PNL, ce vor unii, ce vor ceilalti, importante sunt interesele personale, fara a gandi la scara larga, “out-of-the-box”. Lumea gandeste in spiritul “las-o bah ca merge asa”. Cati dintre voi stiu cine este ministrul muncii, al invatamantului, al mediului, al relatiei cu parlamentul, ce consilieri are boc sau base. Serios, acum, chiar nu ne pasa.

La scara mai mica, nepasarea se transpune in nesimtire. Insensibilitate la ceilalti, spirit individualist, arogant, defensiv. Oamenii la noi nu se ajuta, nu gandesc pentru binele societatii,. Nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitati care implica riscuri. E mult mai bine la caldura sigurantei nepasarii. Daca nu te bagi in seama nu esti bagat in seama, implicit ai mai putine riscuri. Oile pasc linistite, serviciul merge, roata se invarte, banul vine, burta e plina, ce ne pasa de restul?

Toate guvernele de dupa revolutie au fost interesate de imbogatirea individuala prin valorificarea mostenirii comuniste, nu conteaza ca industria a disparut, ca practic nu exista o companie romaneasca care sa fie un jucator mediu pe piata internationala.

E imposibil sa schimbi mentalitatea inradacinata de mii de ani, prin urmare cred ca Romania va ramane mereu in urma altor tari cu sute de ani doar pentru faptul ca nu se cauta progresul, noi am ramas cu gandirea feudala de proprietate si avutie.

11 comentarii:

Anonim spunea...

mai baga teste din alea cu numere :D

BGD spunea...

@Anonim: esti fan Iliuţă - Numerologie dp OTV?

Anonim spunea...

ti se pare cumva ca spui ceva nou???..sau ti se pare ca esti singurul care vrea sa faca ceva in tara asta si nu are cu cine pt ca esti singurul care gandeste asa??...tratezi lumea ca si cum tu ai fi ala care ne deschide ochii,ne dai lumina noua ca fiind niste retardati si noi ar trebui sa zicem ceva gen "oaaaaaaaaaaa lumiiiiiina"...iti zic eu ca pana maine iti trece sentimentu asta de patriotism si o sa iti vezi de treaba ta zilnica,ceea ce nu te face decat sa fii unul dintre cei pe care ii critici...

BGD spunea...

@(ne)anonim: nu am 3 oua ca sa cred ca sunt deschizator de ochi sau craci cu puterea mintii, nu vreau sa schimb lumea pt ca asta nu sta in puterea mea, nu te consider retardat prietene(desi nu tb sa-ti fie rushine daca esti,nu e vina ta), sentimentul nu e unul de patriotism, ci de scarba fata de cei care se complac in banalitate si ii doare in basca de prietenii si confratii lor, si crede-ma ca nimic din ceea ce am facut si trait nu a fost banal, iar treaba mea zilnica consta in a ma desprinde de banalul situatiilor pe care le constat in jurul meu si de a improshca cu ganduri rele pe cei ca tine, academiciene, cei care sunt lezati de ceea ce scriu.

Anonim spunea...

prietene nu stiu de ce ti se pare tie ca lumea traieste in banal,tu esti singurul care are probleme,singurul care sufera si se implica in toate...fiecare are problemele lui,unii mai mari ca ale tale altii mai putin..atata timp cat tu nu cunosti cazurile astea nu inseamna ca ele nu exista..nu te mai crede altfel pt ca nu esti cu nimic mai breaz decat altii..nu faci nimic maret si tentativa ta de a iesi din banal nu face decat sa te afunde si mai tare..asa ca gandurile tale ma lasa rece pt ca nu sunt straine si traim in aceeasi lume prietene..ceea ce constati tu acum si ne arati e ceea ce vedem si noi..asa ca nu ne "dai lumina" dupa cum spuneam...

BGD spunea...

@(ne)anonim: prietene, tu esti unul dintre nefericitele accidente ale naturii, si anume un anonim "deja luminat", cu probleme si greutati mai mari decat ale mele, cel care vede ceea ce constat si eu, dar prefera sa stea cuminte invelit in plapumica si sa astepte linistit pensia.

pentru ca mi-esti simpatic, iti zic un secret: noi 2 nu o sa traim niciodata in aceeasi lume. totusi, o sa transmit sfaturile tale piticului care imi sopteste ce sa scriu, poate data viitoare mai dau un post cu 4 numere aleatoare si iti trece supararea

PS:apreciez totusi ca ai avut curajul sa scrii un comment, e un pas inainte spre iesirea din anonimat

BGD spunea...

am uitat sa iti zic si tie ce le zic la toti: nu o sa incetez sa scriu ceea ce vreau doar pentru ca tie nu-ti place.

Anonim spunea...

nu stiu cine e iliuta asta,da mai pune teste din alea sa ne pierdem si noi timpu cu ceva.ms

Anonim spunea...

bah!!!ce-i aici?e de cearta? vreau si eu,traiesc intr-o lume la fel de banala si nu ma intere daca ies sau nu din "anonimat",sunt multi ca voi 2astia care va certati;mai bine va luati frumusel de mana si mergeti sa bateti pe la usi sa-i "iluminati" si pe altii care nici macar nu si-au dat seama ce viata banala duc,ca trag ca niste prosti sa-si faca o viata mai buna,dar de fapt se afunda in datorii,iar inainte sa dea coltu' realizeaza ca era mai bine daca stateau frumusel in banca lor si duceau "traiul banal al TUTUROR celorlalti",ca erau mai fericiti si atunci cand vedeau luminita nu le trecea doar BCR-ul,BRD-ul,Banca Transilvania si restul bancilor la care mai aveau/au rate de platit pt masina,frigiderul,microundele,masina de spalat si masinuta copilului pe care a fufut-o la 2 zile dupa!! Asa cum fiecare are dreptul la opinie,sau macar se amageste ca are dreptul asta,fiecare are si dreptul/libertatea de a-si spune parerile pe un blog AL LUI
si sa-i lase si pe ceilalti sa se simta "iluminati" si ca sunt mai speciali ca-si spun parerile p un blog dim cele cateva milioane!!
"noapte buna natiune invizibila" era?:))

Patrascoiu Mihai spunea...

omg, ... numai nebunii si nebuni .. glumesc, hai sa-mi zic si eu punctul meu de vedere: "Romanul este cel mai interesat tip de om de pe planeta asta" si atata timp cat o sa existe interese ... ba sa fie burtica plina, ba sa stanga cat mai multi bani chiar daca joaca in picioare pe altii nimic nu mai conteaza. Vad ca lumea ia foc pe bloguri ... wow ... macar aici fiecare poate sa spuna liber ce-l taie capul, sa ma apuc si eu sa scriu ce ma taie capul?! ... never, :D si in plus as atrage atentia cui nu trebuie(organe de ordine ..etc) :P ... plm, de-aia mergem noi romanii in jos. (Rectific, nu mergem in jos ...de fapt mergem cu o viteza constanta v0, iar alte natzii merg accelerat a1000, iar daca v0 si a1000 s-ar misca fata de acelasi punct de referintza o1>in sistemul o1v0a1000 sa zicem<, iar noi privitorii am studia sistemul dinamic compus din o1,v0 si a1000 dintr-un alt punct de referinta o2 am observa cum Romania ramane undeva in urma ... parca o ia inapoi). Cei care nu aveti deprinderi tehnice nu mai cititi ca oricum nu intelegeti(pt voi fac un desen), si renuntati si la sirurile de numere ale lui bgd .. sunt prea "subtile" pt voi ;))

BGD spunea...

@Anonim: nu ma cert, dar nu suport atacurile la persoana, tinand cont ca (ne)anonimul nu ma cunoaste
@PM: ca de obicei, esti la fel de bolnav ca si mine