luni, iunie 29, 2009

Aventuri in tren

Am mers cu trenul week-endul asta. A merge cu trenul in Romania implica o doza de nebunie si aventura. De cum te apropii de gara, peisajul orasului se schimba, apar vechile cladiri comuniste, oamenii se schimba, apar boschetarii si alcolicii la baruri obscure, mirosul se schimba, apar urme de urina in aer, miros de transpiratie, de vechi, de mucegai, de idiotenie.

La gara, o duba de jandarmi are in spatele usilor inchise 3 agitatori bruneti cu alcoolul in sange, cu o droaie de copii si probleme acasa. Smecherasi care incearca sa-ti vanda la un pret de nimic diverse lucruri "furate", tarfe ieftine si jegoase, copii abandonati sufland in punga, geamuri sparte, sharormerii mirositoare, ieftineala, cocalareala, asta e peisajul care ti se prezinta cand ajungi in gara.

Brusc te trezesti intr-o alta lume, esti transportat inapoi in studentie, unde asemenea peisaje erau comune lunar, cand mergeam acasa la parinti. Dupa plata unei sume modice (pentru Ridzi-Pitzi) la casa de bilete, te indrepti spre trenul care te va rupe de peisajul sumbru al garii tipice romanesti. Numai ca la iesirea pe peron, totul devine mult mai rau : banci jegoase, acoperisuri ingaurite, cosuri de gunoi rascolite de fomisti, sloboz pe sine, rahati intre sine, aurolaci dormind prin sali de asteptare murdare. Sala de asteptare first class e plina de scaune de piele, cu pielea rupta, si cu urme de buci cu aurolac pe ele.

Trenul batran te intampina stralucind in soarele de vara. Pe placutele antice, sta scris cu litere rosii scorojite "Timisoara – Bucuresti". Apropiindu-te de tren, simti mirosul de trib bashtinos romanesc care tocmai a devastat o buda. Scarile abrupte la urcarea din vagon poate fi un indiciu despre cat de primitoare sunt trenurile CFR. Greu accesibile, neincapatoare, calitate redusa, conditii de lumea a 3-a. In vagoane, aceleasi banci maro, cusute pe alocuri, aceeasi aglomeratie de oameni si bagaje, mirosuri si coloraturi, par si jeg. Ne reamintim din nou ca de 20 de ani nu s-a mai facut nimic in tara noastra, si Necolaiciuc sta la plaja in Florida cu banii CFR-ului, cu banii nostri. Geamuri murdare si care ori nu se deschid, ori nu se inchid, usi la fel, mirosuri ciudate, loc restrans.

Si atunci cum sa ne mai miram ca americanii ne considera o tara nevoiasa, sinistrata, de lumea a 3-a ? Cum sa ne mai miram ca suntem numiti tigani in occident ? Cum sa ne mai miram ca ne e rushine ca suntem romani si ca ne-am saturat sa traim in conditiile astea, in timp ce pe Basescu il doare doar de asigurarea viitorului mandat, mergand pe la petreceri campenesti sau tunzand oaia in lumina reflectoarelor ?

Un comentariu:

Dia spunea...

daca mai mergi cu trenul la Deva, iti recomand sageata albastra...la ora 4;)....e din alta poveste;)